Bee-Bot activiteit - bang mannetje

Het verhaal ‘bang mannetje’ van Mathilde Stein en Mies van Hout gaat over het overwinnen van angsten. Zo gaat bansfg mannetje naar de toverboom, die hem zal helpen om van al zijn angsten af te raken. Onderweg komt hij verschillende figuren tegen waarvoor hij angstig was (een spin, een heks en een draak). Met in zijn achterhoofd het idee dat de toverboom zei dat hij nergens bang voor hoefde te zijn, komt hij aan bij de toverboom.

Na het beluisteren van dit verhaal weten de kleuters waar bang mannetje bang voor was. De bedoeling is dat ze met de Bee-Bot deze figuren proberen te ontwijken door de juiste route uit te stippelen om naar de toverboom te gaan.

De kleuters proberen de Bee-Bot zo te programmeren dat hij alle figuren waarvan bang mannetje bang was ontwijkt en aankomt bij de toverboom.

Katholiek onderwijs

  • WDlw3: De leerlingen kunnen wiskundige problemen oplossen in betekenisvolle situaties binnen en buiten de klas en kunnen de redeneringen daarbij onderbouwen, vergelijken, bijsturen, weergeven en beoordelen.  
  • WDlw7: De leerlingen kunnen logisch en algoritmisch denken.
  • WDmk1: Leerlingen verwerven inzicht in ruimtelijke oriëntaties en ruimtelijke relaties.

 

OVSG

  • OD WI 3.1: kunnen handelend, in concrete situaties de begrippen "in, op, boven, onder, naast, voor, achter, eerste, laatste, tussen, schuin, op elkaar, ver weg, dicht bij, binnen, buiten, omhoog en omlaag" in hun juiste betekenis gebruiken. Zij kunnen pictogrammen in verband met "richtingen" als symbolen hanteren.
  • LOD-ICT-03.04: De leerlingen kunnen eenvoudige, ingebouwde procedures in programma's begrijpen en deze correct uitvoeren.
  • OD WI 3.3: kunnen in een concrete situatie oplossingen vinden voor een ruimtelijk probleem.

 

 

 

Lees het verhaal interactief voor en bevraag hen vervolgens over de figuren waarvan bang mannetje bang was. Toon vervolgens de verschillende prenten en leg deze op een plexiplaat of transparant plastic doek met daarop vakjes van 15x15 centimeter. Ook kan je een transparante Bee-Bot mat aankopen met insteekvakjes.

Variatie: je kan ook als eindpunt een speelgoedboom plaatsen in plaats van de prent van de toverboom.

Print de prenten af en knip deze uit.

Voorzie een Bee-Bot, leen een Bee-Bot uit bij CodesCoolJr of koop er zelf een aan.

Grondblad met vakjes, keuze uit:

  • Voorzie een plexiplaat of transparant plastic doek met daarop vakjes van 15x15 centimeter.
  • Leen de transparante Bee-Bot mat uit bij CodesCoolJr.
  • Koop een transparante Bee-Bot mat met insteekvakjes.

Meld je aan om bestanden te downloaden. Nog geen account? Registreer je meteen.

Leeftijdscategorie
2de kleuterklas
3de kleuterklas
Vaardigheden
Computational thinking
Kritisch denken
Probleem oplossen
Zelfregulering
foto
Meld je aan om bestanden te downloaden. Nog geen account? Registreer je meteen.